Roman p.b.m.

voor werkkleding en werkschoenen

Sokken

Sokken zijn meer dan een vulmiddel voor de ruimte tussen voet en schoen. Ze dragen bij aan schokdemping, ze nemen transpiratievocht op en ze vullen onvolkomenheden in de pasvorm op. Draag zoveel mogelijk naadloze sokken, om blaren te voorkomen. Synthetische sokken zijn sterker dan van wol of katoen. Wollen sokken kunnen door transpiratievocht stijf worden en slijten snel. Natte katoenen sokken schuren en plakken aan de
huid. Veel wandelaars dragen twee paar sokken over elkaar heen; de binnenste laag voert de transpiratie door naar de buitenste laag, zodat uw voeten relatief droog blijven.
Sokken zijn verkrijgbaar in vele verschillende soorten sto!en en materialen. Elk paar sokken van een bepaald materiaal heeft zijn eigen functie.

Katoen
Katoenen sokken geschikt voor zweetvoeten. Katoen heeft een bijzonder vochtregulerende werking. Sokken van katoen worden daarom als sportsokken gebruikt of als dun sokje in de zomer. Het katoen in de sok zorgt ervoor dat je voeten droog blijven en voorkomen zweetgeur en voetschimmel. Katoenen sokken voelen bovendien zacht aan en zijn sterk. Katoen houd wel geuren vast.

Badstof
Dit is ook katoen maar door het principe van weven ontstaat een heerlijk zacht sok die uitstekend geschikt is tegen transpirerende voeten. Heeft meestal een versterkte zool, teen en/of hiel.

Bamboe
Ook bamboe sokken worden als sportsok gebruikt vanwege de absorberende antibacteriële werking en zachte stof. De samenstelling van bamboesokken zijn doorgaans voor 95% bamboe en 5% lycra.

Wol
“Geiten” Wollen sokken zijn nog beter geschikt voor zweetvoeten. Wol absorbeert bijvoorbeeld vijf keer zoveel vocht als katoen. Niet iedereen kan echter tegen 100% wollen sokken. En wol slijt sneller als katoen. Een combinatie van wol en katoen in sokken is ideaal vanwege de mix van comfort en duurzaamheid. Ook wollen sokken met een badstof inleg helpen bij het opnemen van vocht op plaatsen waar het vocht ontstaat en vaak niet weg
kan in schoenen. Ook houd wol net als katoen geuren vast.

Merinowol
Je hebt wol en je hebt Merino wol. Merino wol is de beste wol van de wereld. Het prikkelt/kribelt niet en het krimpt niet. Maar absorbeert twee keer zoveel vocht als gewone wol. Doordat de wol zo fijn is, voelt het zijdezacht aan, isoleert het veel beter, ademt duidelijk e!ectiever en houdt geen geuren vast. Wel opletten met wassen. Bij voorkeur handwas / max 30 gr C.

Fleece
Van alle voetklachten die ik hoor, komt de altijd-koude-voeten-klacht het meeste voor. Het heeft met de conditie van de voeten zelf eigenlijk niet zoveel te maken. Het gaat om de slechte doorbloeding van de benen, die tot koude voeten leidt. Een bezoekje aan je dokter met deze klacht kan dan ook echt geen kwaad. Om thuis die kouwelijke onderdanen lekker op temperatuur te brengen kan ik onze speciale ‘eece-sokken aanbevelen. Heer-
lijk zachte sokken van warm acryl/polyester-weefsel, die comfortabel gevoerd zijn met een dikke ‘eece-laag!
Ze zijn uiterst elastisch en de nooit-knellende boorden kun je omslaan. Ze zitten lekker luchtig aan de voeten:
je voelt niet dat je ze aan hebt. Ook zeer geschikt als bedsokken.

Om snelle slijtage te voorkomen wordt aan de natuurlijke garens meestal wat nylon, Polyamide en of lycra toegevoegd.

Lycra
Elastaan / lycra zorgt voor de rekbaarheid van de sok en dat deze zijn originele vorm behoudt na uitrekken. Bovendien maakt elastaan in sokken dat deze goed aansluiten op de huid zodat je ze nauwelijks voelt bij het dragen.

Polyamide
Polyamide is een zeer sterke stof die de huid laat ademen en zit erg lekker. De stof polyamide zorgt ervoor dat je sokken lang mee gaan en hun vorm behouden zonder te krimpen. Bovendien is de stof waterafstotend voor vocht van buitenaf terwijl vocht van binnenuit wel naar buiten kan.Deken Brantsstraat 14

NL-5711 AH Someren

arnold@roman.nl
06-23 497 712