Roman p.b.m.

voor werkkleding en werkschoenen

Materialen voor kleding

Kwaliteit

Het kiezen van de juiste bedrijfskleding kan pas gebeuren nadat de omstandigheden waaronder de te kiezen kleding moet functioneren zijn geïnventariseerd. Bepaald moet worden welke functie de kleding moet vervullen, aan welke eisen ze moet voldoen en voor welke (groep) dragers ze is bestemd. Bij de keuze voor de kleding zelf dient dan vanzelfsprekend ook aandacht te worden besteed aan de doekkeuze. De navolgende informatie van de meest voorkomende materiaalsoorten kunnen u daarbij helpen.

Beavernylon

De gebruikte verhouding van Beavernylon is 50% katoen en 50% nylon (Polyamide). Door de speciale manier van confectioneren bevindt zich het katoen aan de binnenzijde en het nylon aan de buitenzijde. Hierdoor ontstaan de volgende kenmerken:
-glad oppervlak en daardoor beter vuil afstotend
-optimale kleurechtheid,waterafstotend en snel droog
-sterk en duurzaam, dus lange levensduur

Fleece

Stof gemaakt van micro polyester vezels. Meestal 2 zijdig geborsteld. De beter kwaliteiten hebben een anti pilling behandeling gehad. (pluizen). Fleece is niet geschikt voor bedrukking. Echter met borduren is een mooi effect haalbaar.

Flexothane
Flexothane is een revolutionaire Polyurethaan coating op een gebreid weefsel en heeft de volgende eigenschappen:
-ademend, 100% waterdicht, winddicht, 150% elastisch en een grote
scheurweerstand
-sterk, daardoor een lange levensduur
-blijft soepel bij extreme koude en is licht en geruisloos
-machinewasbaar, milieuvriendelijk en schimmelwerend
-uitstekend draagcomfort
flexothane biedt u een uniek assortiment regen- en doorwerkkleding en is tevens verkrijgbaar in Flame Retardent uitvoeringen.

Gore-Tex
Gore-Tex biedt goede bescherming tegen regen, sneeuw, koude en wind en heeft de volgende eigenschappen:
-100% waterdicht, winddicht en ademend
-lichtgewicht en een goed draagcomfort
-na vele wasbeurten blijven de waterdichte, winddichte en ademende kenmerken
behouden
-lange levensduur

Katoen
Katoen is een zuiver natuurproduct. Het is de meest gebruikte textielvezel in de bedrijfskleding en tevens ook de meest veelzijdig toegepaste textielvezel. Katoen heeft vele eigenschappen:
-groot vocht absorberend vermogen
-kan in kookwas (90 graden) gewassen worden
-warmte-isolerende eigenschappen
-weinig of geen last van statische elektriciteit
-hoog draagcomfort

Katoen Elastan

Katoen met een beetje elastan. Meestal in een verhouding van 95/5 of 97/3. Door de elsticiteit krijgt de stof een veel beter pasvorm en het comfort.

Katoen gekamd

Dit is katoen waarvan de vezels een extra kambewerking hebben gehad. Hierdoor is de katoen nog zuiverder. En voelt dus ook veel zachter aan als normale katoen.

Katoen Polyester (Comfort)
Alle positieve eigenschappen van katoen en polyester bij elkaar genomen geven een doek samen stellingvan 65% katoen en 35% polyester.
-hoge warmte-isolerende eigenschappen en vocht opnemend vermogen
-goed wasbaar kreukherstellend en een beperkte krimp
-slijtvast, dus een lange levensduur
-uiterst comfortabel draagcomfort

Leder
Lederen werkkleding kent een goede weerstand tegen de inwerking van gloeiende spetters en wordt hoofdzakelijk gebruikt bij las- en slijpwerkzaamheden.

Microfiber of Microvezel.

Steeds meer worden natuurlijke materialen vervangen door Microfiber. Deze stof is altijd opgebouwd uit twee polymeren, samengebracht in de draad. De polymeren die worden toegepast, zijn polyester en polyamide (nylon). Van deze vezels worden de doeken gemaakt. Dit kan weer op verschillende manieren gebeuren; zo zijn er gebreide microvezeldoeken, geweven microvezeldoeken en een non-woven microvezeldoek. In de kledingwerend zie we al veel toepassingen o.a. ipv katoen in kleding en als vervanger van leer bij schoenen.

Nomex III
Nomex III is een aromatische polyamide vezel ontwikkeld door DuPont met vlam werende en hitte- isolerende eigenschappen en biedt tevens bescherming tegen een aantal chemicaliën. Testen toonden aan dat Nomex III de hoogste bescherming biedt in vergelijking met andere weefsels. Waar andere weefsels
bezweken onder hitte of zuren bood Nomex III nog voldoende weerstand. De uitslag van deze testen luidde dat Nomex vooral vlambestendig is, niet smelt of openbreekt onder hitte, warmte langzaam opneemt, licht van gewicht en makkelijk te reinigen is. Bij gevaar tellen enkele seconden, die kunnen uw leven redden of brandwonden voorkomen, datgene biedt Nomex IIl veiligheidskleding.

Polyester Katoen
Een veel gebruikte verhouding is 65% polyester/35% katoen. Polyester/Katoen heeft de navolgende eigenschappen :
-goed wasbaar (65 graden), kreukherstellend en een beperkte krimp
-vocht absorbtie is laag en heeft minder warmte-isolerende eigenschappen dan
katoen
-hoge mate van kleurechtheid
-slijtvast, dus een lange levensduur

Polyurethaan
Ook deze stof wordt gebruikt voor het vervaardigen van regen- en doorwerkkleding. Door de polyurethaan coating blijft de soepelheid tot -20°C behouden en kent de kleding een ademend karakter.
Verder zien we dit materiaal terug in de vervaardiging van transfers en in de zolen van schoenen.

Proban en pyrovatex
Proban en Pyrovatex is een veredeling, die katoen vlam werend maakt, zonder dat er iets aan de eigen-schappen verandert. De vlam vertragende eigenschappen van met Proban of Pyrovatex behandelde katoenen stoffen hebben hun nut vooral in die industriesectoren bewezen, waar de mogelijkheid van brandwonden door brandbare vloeistoffen of gassen bestaat. Verder hebben Proban of Pyrovatex kleding hetzelfde draagcomfort als 100% katoenen kleding

PVC
PVC wordt meestal gebruikt voor het vervaardigen van regen- en doorwerkkleding-
Dit materiaal is 100% waterdicht.

Secufobs FF
Universeel 4 lagen fire Control Concept. Secufabs ff is een buitenstof die een uniek weefsel is van aramide, carbonvezel en Kevlar en maakt deze stof zo sterk, vlamdovend en antistatisch dat deze zeer goed is in te zetten voor brandweerkleding. Gore-Tex liner is de tweede laag en is waterdicht,
waterdampdoorlatend en vlamdovend. Secubarr is een aramide vlies (Nomex) die dient als hitte barriere tijdens bluswerk en als isolatielaag bij koudere buitenklussen. Aramide/fR viscose voering is verstept met de Secubarr laag d.m.v. aramide garen, het aandeel fR viscose zorgt voor: enige vochtopname van
het lichaam. De unieke combinatie van deze 4 lagen stof biedt een hoge beschermingsgraad voor iedere brandweerman.

Softshell

Preddig dragend materiaal speciaal voor jassen en broeken. Wordt o.a. veel gebruikt in de ski sport. Het bestaat uit 3 lagen. Buitenkant is elastan, binnenkant is micro fleece en daartussen zit een ademende membraamstof. Het geheel is wind en waterdicht. Wel zijn hier veel verschillende producten in gebruik. De waterdichtheid varieeld meestal van 2.000 mm tot 10.000 mm watercolom.

Technicoats
Technicoats heeft een stofsamenstelling van 48% PES microvezel, 2% Dupont Negastat antistatische ingeweven ruit, 10% vlamdovende componenten en 40% vlamdovende ademende Polyurethaan coating.
Diverse eigenschappen op het gebied van veiligheid en comfort zijn gecombineerd in een kledingstuk.

-waterdicht, winddicht en waterdamp doorlatend
-thermo-isolerend, vlam dovend, antistatisch en chemicaliën bestendig
-lichtgewicht, duurzaam en representatief

Tecocid
tecacid is een weefsel van 100% Co-Polyester en biedt bescherming tegen een groot aantal chemicaliën. Op het Tecacid weefsel wordt een z.g.
fluorcarbon-finish aangebracht die water-, olie-, zuur en alkali-afstotend is. De genoemde fluorcarbon-finish is semi-permanent, d.w.z. bij de juiste was-
en droogbehandeling blijft het afstotend vermogen een groot aantal wasbeurten behouden. Na verloop van tijd zal het vermogen van vloeistof afstotendheid geleidelijk verminderen. De mate waarin dat gebeurt is sterk afhankelijk van de werkomstandigheden en de aard en omvang van de vervuiling van de kleding. Tecacid is vooral geschikt voor bedrijven die met zuren en chemicaliën te maken hebben.

Tyvek
Tyvek is een non-woven materiaal van 100% polyethyleen vezel vervaardigd door DuPont volgens een speciaal gepatenteerd proces en resistent tegen vele organische en anorganische stoffen. Tyvek kleding -met beperkte gebruiksduur -is erg licht om te dragen en relatief erg sterk.
Het wordt gedragen bij uiteenlopende werkzaamheden als beschermkleding met een beperkte bescherming tegen druppels en deeltjes van chemische stoffen. Tevens is Tyvek zeer geschikt als hygiënische overkleding voor bezoekers in een bedrijf.


Deken Brantsstraat 14

NL-5711 AH Someren

arnold@roman.nl
06-23 497 712